El 5% de les cesàries que es practiquen a Espanya es podrien evitar i posen en perill de manera innecessària la vida de la mare, segons les dades facilitades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al Congrés Global de Ginecologia i Obstetrícia que se celebra aquests dies a Barcelona.
El coordinador de salut maternal i perinatal de l’OMS, Mario Merialdi, ha explicat que el nombre aconsellat de cesàries respecte el total de parts es troba entre el 15% i el 20%, mentre que a Espanya s’arriba al 25%, si bé a les clíniques privades aquests percentatges s’eleven fins al 29%, per només el 21% en la sanitat pública.
Aquest alt percentatge té la causa en la “desinformació” de la societat espanyola, que considera la cesària “tan senzilla com treure’s un queixal”, quan en realitat “és una intervenció quirúrgica que pot presentar complicacions serioses”, tal i com explica al vídeo el president del Congrés, Lluis Cabero.


Cabero ha subratllat que la cesària pot provocar “lesions als òrgans propers, hemorràgies, infeccions, lesions al fetus, nadons amb problemes respiratoris, infeccions fetals, problemes de lactància i complicacions en futurs parts per inserció anòmala de la placenta”.
El president del Congrés ha puntualitzat que aquestes complicacions es presenten en un percentatge baix dels casos, però el risc que comporta una intervenció quirúrgica no s’ha d’assumir per causes “banals”, com “la comoditat de poder programar el dia del part”.


Cabero ha explicat que les cesàries innecessàries són aquelles que decideixen “alguns metges” per poder programar-se la feina amb anterioritat i assegurar-se “un part curt”, així com les demanades per “algunes dones” que “no volen patir els dolors del part”.
Més info: Dones en Xarxa

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *