“Tal vegada la lactància materna no siga la millor opció per a totes les mares,però sí que és la millor opció per a tots els xiquets”

lligam-01-img-dipticolactancia

Donar el pit a un bebé és un acte natural i meravellós, però a la vegada es converteix en un fet complicat durant les primeres setmanes, a causa del poc suport que rep la mare i dels pocs i contradictoris coneixements que, de vegades, té al seu abast.

Si el teu desig és donar el pit, cal que confies en el teu cos i que n’estigues convençuda.

No és tasca fàcil al principi. De vegades et sentiràs sola, cansada i perduda, però tot això passarà, i la protecció, la seguretat i el vincle amb el teu fill a través de la lactància estaran per sempre més amb vosaltres.

1. Posa’t al pit el teu fill/a de seguida que nasca. Durant aquestes primeres dues hores el nadó està en estat d’alerta i és molt fàcil que s’enganxe. Passades aquestes hores el nadó es va adormint i perd interés. Si açò no fóra possible, sempre es pot iniciar després.

2. Durant els dos o tres primers dies no et preocupes per si el bebé no pren suficient llet. Està prenent tots els nutrients i defenses necessàries a través del calostre. La quantitat és molt xicoteta, però no et preocupes, nutricionalment, el teu fill no necessita res més. No t’impacientes, la llet arribarà, sols has de posar-te moltes vegades el teu bebé al pit, entre 10 i 12 vegades al dia.

3. Revisa la forma d’enganxar-se el bebé al mugró i la vostra postura. Donar de pit no produeix dolor. Davant qualsevol dubte o dolor, demana ajuda.

4. No limites de cap forma l’accés del teu fill al pit. Al principi pot ser desconcertant i esgotador. Recorda que donar el pit “a demanda” significa no estar pendent del rellotge. Ofereix-li el pit tantes vegades i tant de temps com vulga el bebé. Amb el temps tindrà més habilitat i força en succionar, així que tardarà menys a buidar el pit. Cada bebé és únic i té un ritme a l’hora de succionar, i tampoc serà igual tots els dies. OBLIDA EL RELLOTGE, NO HI HA HORARIS!

5. Confia en el teu cos i en la teua capacitat per atendre les necessitats del teu fill. Recorda que el teu pit calma les necessitats del bebé, no sols la fam. Quan mama li ofereixes seguretat i tranquil·litat, a més de connectar i fer fort el vostre vincle. Practica el pell amb pell. Descansa amb el teu bebé per donar-li seguretat. Delega les tasques domèstiques per poder dedicar-te plenament a les seues necessitats. Oblida’t de comentaris com: “Estàs malcriant el teu fill/a”. A un bebé no se’l malcria sinó que li estàs donant allò que necessita en aquesta etapa. Ja vindrà el temps per establir pautes. No serà sempre tan demandant com en les esgotadores primeres setmanes de vida, però en aquest període et necessita més que mai.

6. No comptes el temps que està el bebé en cada pit, ni el canvies de pit si no l’ha buidat i s’ha soltat de l’anterior per iniciativa pròpia. Deixa que el bebé siga qui es solte del pit, així asseguraràs que l’ha buidat per complet, rebent la llet del final, que és la que més greix té. En la següent presa ofereix-li el pit que no ha buidat abans, amb el pas del temps notaràs fàcilment quin és el pit més ple.

lligam-02-img-dipticolactancia7. Evita l’ús de xuplons i tetines. Produeixen confusió en la forma de succionar, provocant poca producció de llet, reducció de preses i clivelles (grietas) en el mugró. Si decideixes donar el xupló, cal esperar que la lactància estiga ben establerta, cap a les 4 setmanes.

8. No et preocupes per la quantitat de llet que produeixes. L’única forma que existeix d’augmentar la quantitat és augmentar la freqüència de les preses. El bebé i el pit saben autoregular-se perfectament.

9. Parla amb altres mares lactants i escolta persones amb coneixements actualitzats en lactància. El contacte amb grups de suport, tallers de lactància, assessores de lactància i professionals actualitzats solucionen els problemes, ajuden a allargar la lactància i viure aquesta etapa de manera més satisfactòria.

10. BUSCA SUPORT!

No cal que tingues problemes per acudir als grups de lactància materna. Es tracta de grups gratuïts on escoltaràs experiències d’altres mares i et facilitaran la lactància.

Taller de Lactància Ontinyent

Dimarts16:00 h

Centre de Salut Ontinyent II

Avinguda Albaida, s/n

Contacte Marta: 626 241 042

Taller de Lactància Albaida

Dijous 17:00 h

Centre de Salut Albaida

Avinguda el Romeral, s/n

Contacte Elvira: 630 711 880

diptico-lactancia-anverso-val
Lligam, díptic de lactància anvers: Recomanacions per a un bon inici

Click aci per a descarregar el díptic en pdf per a imprimir (anvers)

diptico-lactancia-reverso-val
Lligam, díptic de lactància revers: Recomanacions per a un bon inici

Click aci per a descarregar el díptic en pdf per a imprimir (revers)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *