img-20161118-wa0011

El passat dia 17 de novembre es va celebrar una reunió convocada des de l’Ajuntament d’Ontinyent a la qual assistírem, la regidora de política social i serveis socials generals, la regidora de sanitat, consum i serveis socials especialitzats, la gerent de l’àrea de salut Xàtiva-Ontinyent, el director d’infermeria, la cap d’infermeria d’atenció primària, l’adjunta d’infermeria, professionals de ginecologia, pediatria, anestèsia i comares de l’Hospital d’Ontinyent, comares d’atenció primària (Ontinyent i Albaida) i representants de Lligam.

Esta trobada es va promoure a partir de les actuacions iniciades per Lligam per a visibilitzar la denegació sistemàtica a les sol·licituds de lliure elecció de centre presentades per les dones embarassades de l’àrea de salut Xàtiva-Ontinyent quan esta va adreçada a l’Hospital Mare de Déu dels Lliris d’Alcoi (denegacions que continuen a hores d’ara). I, alhora, promoure a l’Hospital d’Ontinyent una atenció al procés de part-naixement més respectuosa i actualitzada a les recomanacions de l’OMS i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

La reunió va començar amb la presentació per part de les representants de l’Ajuntament i va seguir amb la intervenció de la gerent d’àrea la qual va fer referència a la bona disposició del personal sanitari per a atendre les demandes de les dones i els canvis que ja s’havien iniciat pel que fa a l’atenció obstètrica a l’àrea de salut Xàtiva-Ontinyent. Diferents professionals varen expressar el seu malestar pels articles publicats al blog de Lligam i a El Periòdic d’Ontinyent al mes d’octubre. Així mateix, amb el reconeixement d’un històric d’atenció obstètrica menys respectuós varen resenyar les bones intencions cap el canvi de la majoria de professionals, així com algunes actuacions ja realitzades com ara el canvi del “potro” al llit obstètric que permet a la dona adoptar més posicions, la facilitació del pell amb pell mare-bebé res més nàixer i, almenys, durant les dues hores següents a un part vaginal (sempre quan la valoració sanitària siga favorable). A més a més, varen presentar un projecte de presentació del servei adreçada a grups de dones gestants, per a promoure el coneixement de les instal·lacions i les pràctiques d’atenció al procés de part-naixement.

Per part de Lligam exposàrem que la motivació de les actuacions promogudes per la Comissió d’embaràs, part i puerperi no és altra que visibilitzar la situació actual de l’atenció al procés de part-naixement en els hospitals pròxims i contribuir a la seua millora seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i de l’OMS, aportant la veu de les dones.

I és això el que volem continuar fent des de Lligam: atendre les experiències de les dones en l’atenció al part-naixement, oferir espais d’expressió de mare a mare, de dona a dona. Fer resó de les nostres veus emprant els canals disponibles i creant-ne de nous quan mitjançant aquests no ens escolten.

Entre el personal sanitari assistent a la reunió trobàrem algunes oïdes obertes. I és, a aquests/es professionals a qui ha d’arribar la nostra veu, perquè si construeix. És per això que, des de la Comissió d’embaràs, part i puerperi, continuem la nostra tasca. Ara, com vàrem acordar a la reunió, a l’espera d’una nova convocatòria per al treball conjunt. També, motivant a l’expressió a les dones i les persones que les acompanyen en el procés de part-naixement: emprant els fulls de suggeriment, queixa i felicitació per l’atenció rebuda, redactant amb la comare d’atenció primària el Pla de part i naixement i presentant-lo al SAIP de l’hospital, donant a conèixer les pròpies preferències i necessitats particulars al personal sanitari,… i contant-nos les nostres experiències de dona a dona (a l’amiga, a la mare, a la germana, a l’associació…) perquè sols així és possible visibilitzar-nos com a protagonistes del nostre part.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *